Update – Gemeentelijke informatie over het Coronavirus

Beste ondernemers,


Het zijn zware tijden voor veel ondernemers, met meer vragen dan antwoorden. In een poging om wat duidelijkheid te verschaffen zenden we jullie de informatie, die ons door de gemeente Rotterdam wordt toegestuurd. Wellicht dat er bruikbare aanbevelingen voor jullie bij staan.

Regelingen online en beschikbaar, laatste nieuws via www.ondernemen010.nl

Vanaf 06 april zijn de meeste regelingen en tegemoetkomingen online beschikbaar en aan te vragen. Wilt u op de hoogte zijn van alle regelingen?
Bezoekt u dan de website https://www.ondernemen010.nl/actueel/wegwijzer-coronavirus/index.xml

TOZO

Inmiddels is de TOZO noodregeling van start gegaan. Met de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) kun je onder meer een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen tot maximaal 10.157 euro. Deze lening wordt verstrekt onder gunstige voorwaarden en is bedoeld voor zelfstandig ondernemers, onder wie zzp’ers. Deze regeling wordt uitgevoerd door RBZ en is de opvolger van de spoedprocedure BBZ.

NOW

Vanaf vandaag kunnen ondernemers via het UWV een beroep doen op de noodmaatregel NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) . Werkgevers kunnen met de NOW-regeling een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. De hoogte van het bedrag hangt af van uw omzetverlies en bedraagt maximaal 90% van de loonsom.

Regeling TOGS

Per 30 maart is de regeling ‘Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uitgebreid. Bepaalde groepen ondernemers in de non-food, zoals winkeliers, kunnen nu ook gebruik maken van een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,-- . Op https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19 kunt u onderzoeken of u hiervoor in aanmerking komt.

Valt uw SBI-code hier niet onder?

Dan kunt u dit melden door middel van dit formulier: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19/signaal-ontbrekende-sbi-codes-wssl.

Digital Help Squad, gratis hulp bij online vraagstukken.

Het belang van digitale transformatie wordt in deze nieuwe periode van crisis eens te meer duidelijk.
De beste digitale bureaus van Nederland bieden daarom gratis hulp met de digitale help squad/

Met de gelanceerde Digital Help Squad biedt DDA, de brancheorganisatie van de digitale bureaus in Nederland, belangeloos een helpende hand met online digitale spreekuren door het hele land. Tijdens de webinars krijgen gedupeerden antwoorden op vragen als: hoe richt ik snel een online omgeving in voor mijn fysieke winkel die niet meer open mag? Hoe kom ik online van mijn winkelvoorraden af? Hoe verzorg ik digitaal onderwijs? De gratis webinars worden elke dinsdag- en donderdagavond gegeven van 20:00 tot 21:00 uur door leden van de beste top100 digitale bureaus van Nederland. Voor meer informatie over de Digital Help Squad ga naar: www.digitalhelpsquad.nl

Video-vergaderen met ondernemerscollectieven

In de huidige situatie met het Coronavirus neemt het video-vergaderen binnen de gemeente in een hoog tempo toe.

Ook ondernemerscollectieven beginnen elkaar alweer te vinden via de digitale weg. Er zijn tal van opties om een video-vergadering te organiseren.

Wilt u een videovergadering met uw collectief? Neem dan contact op met uw bedrijfscontactfunctionaris.

Goede initiatieven

De coronacrisis heeft enorme impact op de stad. Van scholieren die thuis les krijgen en ondernemers die de deuren moeten sluiten tot mensen die zelf tijdelijk geen boodschappen kunnen doen. Om gedupeerden een hart onder de riem te steken, wordt vanuit de hele stad hulp aangeboden. Hartelijk dank daarvoor!

Om alle initiatieven zichtbaar bij elkaar te brengen bestaat sinds 30 maart het platform #Rotterdam Zet Door. Het projectteam #Veerkracht010 werkt nauw samen met de stichting VoorGoed en #RotterdamZetDoor. Initiatieven kunt u mailen naar veerkracht010@rotterdam.nl

Belangrijke informatie over veiligheidsmaatregelen.

We hebben er al aandacht aan besteedt in de eerdere e-mails. Voor de volledigheid de linkjes waar u communicatiemiddelen in alle talen kunt downloaden:

Hebt u vragen, of wilt u iets bespreken? Neemt u gerust contact met Nico Sizoo, Bedrijfscontactfunctionaris, Gemeente Rotterdam

Heeft u ondernemersvragen dan kunt u ook kijken op onze internetsite of tijdens kantooruren bellen met de Ondernemersbalie, 06 - 19 28 72 33

Fotografie: Kelly Sikkema via Unsplash